Leiding

De kampen worden geleid door een enthousiaste en ervaren groep leiders in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. De meesten van hen hebben in hun jeugd zelf (VJK-)kampen gedaan. Zij verzorgen het programma. Elke leid(st)er heeft een vaste groep kinderen onder zijn of haar hoede. Deze slaapt bij de kinderen in de tent en zorgt dat ieder kind voldoende nachtrust krijgt. Daarnaast zorgen zogeheten adjudanten voor de dagelijkse huis-, tuin- en keukenklussen: houthakken, water halen, boodschappen doen en koken.

Hoofdleiding

In alle kampen heeft een driekoppige hoofdleiding de supervisie en eindverantwoordelijkheid over het kamp. De hoofdleid(st)er (HL) houdt zich vooral bezig met de inhoudelijke kant van het kamp en ziet erop toe dat ieder kind van het kamp geniet. De kampcommandant (KC) houdt het programma in de gaten en coördineert de adjudantentaken. De hofmeester (HOF) heeft de leiding in de keuken.

Voorbereiding

In maart beginnen voor de leidsters en leiders de voorbereidingen op de kampen, en in mei komen zij bij elkaar om het programma samen te stellen. Door het jaar heen zijn er nog tal van activiteiten voor de leiding (borrels, lezingen en reünies) om de onderlinge band te versterken en voeling met de VJK te houden. Met hetzelfde doel geeft de VJK het Leidersblad uit – vijf keer per jaar online, eenmaal in een papieren editie.

Te oud voor het derde kamp?

Als je vóór 1 oktober 18 wordt, en dus te oud bent voor het derde kamp, ontvang je begin maart automatisch een uitnodiging om adjudant te worden in een van de zomerkampen. Ook kun je je aanmelden voor het opbouwkamp. Tijdens deze klusweek, voorafgaand aan het eerste kamp wordt het kampterrein in Stegeren ingericht voor de kampen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de VJK-leiding, en over de aanmeldingsprocedure, kun je contact opnemen met de VJK Leidingadministratie: Emmelie van den Wall Bake  leiding@vjkkampen.nl.