Al 100 jaar organiseert de VJK de vertelkring. Deze vrolijke èn serieuze ochtenden voor basisschoolkinderen worden aan huis gehouden. Er zijn momenteel vertelkringen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Oosterbeek. De vertelkringen zijn de oorsprong van de VJK en begonnen in 1918 in Rotterdam. De vertelkringen dragen het unieke VJK-karakter: met diepgang, humor, stilte en lawaai geven we de kinderen de oeroude betekenisvolle verhalen mee.

Tijdens de vertelkringen maken kinderen in de basisschoolleeftijd kennis maken met de verhalen uit de bijbel. In elke levensfase hebben die verhalen weer een andere betekenis. De VJK-dominee, Essemie van Dunné, bereidt de vertelkringen inhoudelijk voor en de ouders vertellen vervolgens per toerbeurt de verhalen aan de kinderen. Met de kinderen wordt dan over deze verhalen doorgepraat, maar ook geknutseld, gespeeld en getekend. Er worden liedjes gezon­gen en er wordt muziek gemaakt. Op deze open manier kunnen de verhalen een plek in hun leven krijgen. In september vinden de openingsdiensten plaats, waarbij iedereen welkom is. Na de openingsdiensten zullen tot aan december in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Oosterbeek op vier zondagen vertelkringen worden gehouden. Op 14 december 2019 vieren we kerst met elkaar, in de Singelkerk in Amsterdam. De vertelkring-kinderen voeren dan samen met andere VJK-ers het oude kerstspel op. Na de kerstvakantie zijn er nog vier vertelkringen en een sluitingsdienst. Alle data zullen binnenkort op deze plek bekendgemaakt worden. Het vertelkringjaar ziet er globaal als volgt uit:

Openingsdienst: Zondag 8 en/of 15 september (14:30-17:30), iedereen welkom

– najaar 2019: bijeenkomst voor alleen ouders olv Essemie, ter voorbereiding van de verhalen

– najaar: 4 vertelkringen

Kerstdienst: Zaterdag 14 december 2019, Singelkerk, Amsterdam, iedereen welkom

– januari 2020: bijeenkomst voor alleen ouders olv Essemie, ter voorbereiding van de verhalen

– januari-april 2020: 4 vertelkringen

Sluitingsdienst: een zondag in april, iedereen welkom

De kinderen die meedoen zijn tussen de 5 en 10 jaar oud. De vertelkringen vinden plaats bij een gezin thuis. Per kind wordt een financiële bijdrage van € 25 gevraagd voor de VJK. Daarnaast zullen per stad de kosten voor materialen worden verrekend.

Wie geïnteresseerd is in de lopende vertelkringen, of wellicht zelf een kring wil opzetten kan contact opnemen met Karen Geertsema, via vertelkring@vjkkampen.nl.