VJK iets voor jou?

Ooit gekampeerd midden in de vrije natuur, tussen bos en hei, met uitzicht op maïsvelden en een glinsterende rivier? Zonder gas, licht en wifi? Ooit gekookt op houtvuur en met honderd mensen gegeten in een heksenkring, op houten boomstammen? Wil je dat meemaken? Dan is een VJK-kamp echt iets voor jou!

Inschrijven –  kampen 2025

Inschrijven vanaf 15 december 2024.

De kampen

In de maanden juli en augustus organiseert de VJK zomerkampen voor kinderen van 11 tot en met 17 jaar. In het bos kampeer je in tenten, doe je vele verschillende spelen, sport je, zing je, speel je toneel en hoor en vertel je verhalen. Elke dag eindigt samen rond het kampvuur. Met de rivier als je dagelijkse bad, kun je ongehoord schor en vies worden, plezier beleven en vrienden maken. Geen bereik, geen wifi: gewoon, buiten, met elkaar. De kampen zijn ingedeeld naar leeftijd.

Het eerste, tweede en derde kamp (voor de leeftijden 12 t/m 17 jaar) zijn ongemengde kampen. Dat wil zeggen: het is weliswaar één kamp, maar de 48 jongens en de 48 meisjes hebben op honderd meter van elkaar hun eigen terrein. Daar staan hun eigen ronde zespersoonstenten, hebben zij hun eigen keuken, hun eigen leiding en hun eigen kampvuurplaats. Jongens en meisjes beleven dus hun eigen kamp, in hun eigen unieke sfeer. Maar gelukkig hebben het jongens- en het meisjeskamp tijdens het kamp ook veel gemengde programmapunten en zijn er veel momenten waarop de meisjes en de jongens elkaar ontmoeten, samen een spel spelen, eten of rond het vuur zitten.

Het elfjarigenkamp is het enige zomerkamp dat gemengd is. De deelnemers slapen in grote achtpersoonstenten met hun eigen tentleid(st)er.

Het programma

Een VJK-kamp is geen sportkamp en toch wordt er gevoetbald, gehockeyd en gezwommen; een VJK-kamp is geen muziekkamp maar er wordt toch veel gezongen en gemusiceerd; een VJK-kamp is geen theaterkamp en toch lopen leiding en kampers geregeld geschminkt en verkleed rond; een VJK-kamp is geen survivalkamp en toch heb je vaak na een paar dagen spierpijn.

De kampen hebben een gevarieerd programma: van voetbalcompetitie tot hutten bouwen, van triatlons tot toneelavonden, van fietstochten tot kookwedstrijden, van quizzen tot een smokkelspel in het bos, van debatspelen tot nachtelijke spooktochten. Creativiteit, sport en lol maken, zijn belangrijke elementen van een VJK- kamp. Daarnaast is er in het kamp veel aandacht voor muziek en verhalen. In de kring of aan het kampvuur leert de musileider de mooiste liederen. In een speciaal door de VJK samengestelde bundel Het Kampse Lied, die tijdens het kamp onontbeerlijk is. Deze bundel is aan het begin van het kamp te koop voor vijf euro.

Wat VJK bijzonder maakt is de afwisseling tussen de drukke en vrolijke activiteiten van een zomerkamp en de serieuze momenten op de dag. De dagelijkse ochtendopening, de avondsluiting, de dienst op zondag en het kampvuur worden bij uitstek gebruikt om een verhaal te vertellen of stil te staan bij verschillende aspecten van het leven, zowel binnen als buiten het kamp. Ieder jaar voor de zomer begint, kiest de hoofdleiding een thema dat als rode draad kan dienen tijdens deze momenten.

Het eerste en derde kamp openen één dag de poorten voor ‘buitenstaanders’. Familieleden, vrienden en (oud-)VJK’ers krijgen de kans om iets van de kampse sfeer te proeven. Tijdens deze bezoekdag is er voor kampers, leiding en bezoekers een dienst, die door elke hoofdleiding op een eigen manier wordt ingevuld.

Het terrein

Een van de belangrijke elementen in de zomerkampen is dat het er echt primitief is. Het eerste, tweede en derde kamp worden gehouden op het VJK-terrein bij een klein dorpje buiten Ommen, gelegen aan de weelderige Overijsselse Vecht.

Op de kampterreinen, tussen weiland en bos en tussen heide en rivier, is geen gas, elektra, wifi en nauwelijks over stromend water. Dat betekent niet luxe kamperen. Puur natuur. Slapen in tenten, koken op houtvuur, lezen bij het licht van een olielamp en baden in de rivier.

Het elfjarigenkamp vindt plaats op een vergelijkbaar terrein, op landgoed Westerflier bij Diepenheim, op de grens van Overijssel en Gelderland. Alleen is de Vecht hier een beek en staan in de keuken twee gasstellen.